Nyugdíjbiztosítás - a legbiztonságosabb megoldás

A Magyar Nemzeti Bank közzétette a nyugdíjbiztosítás új szabályozásának részleteit. A változások főként olyan fogyasztóvédelmi intézkedéseket tartalmaznak, melyek elsőként a TKM felső határának megszabásáról és az életciklussal kapcsolatos szemléletváltozásról szólnak.

Minden bizonnyal egy jó nyugdíjbiztosítás a legbiztonságosabb megoldás a jövőre nézve, bár nem biztos, hogy azok is örülnek a TKM maximalizálásának, akiknek jelenleg nagyobb díjon kötött szerződésük van. A hosszabb tervek szerint persze a nyugdíjbiztosítás terén az év végére várható a piacon e szolgáltatás felfutása. Ennek magyarázata, hogy a NYESZ számlához kapcsolt egyszeri díjas biztosítás kimondottan év végi konstrukciónak tekinthető, így ennek felfutása darabszám szerint minden bizonnyal az év utolsó negyedévében várható. A rendszeres díjfizetéssel kötött módozatok egész éven át elérhetők, ezért ennek a terméknek a felfutása folyamatosa várható.


Egészen biztos, nagymértékben hatással lesz a nyugdíjbiztosítások kelendőségére annak, hogy most már számolni lehet év végén az adóoptimalizálással is, bár mivel jóval nagyobb számban kötnek rendszeres díjas nyugdíjbiztosítást, így ezekre vonatkozóan nem lesz olyan hatalmas különbség a nyugdíjpénztári befizetésekhez képest. Ezért lehet előnyösebb az egyszeri díjas nyugdíjbiztosítással elérhető megtakarítás, ami indokolhatja e szolgáltatások kelendőségét.

Azoknál a csomagoknál, amelyek tartalmaznak minden lehetséges adókedvezményt, igen nagymértékű kampányokra lehet év végén számítani, épp az adóoptimalizálás lehetősége miatt. Nyilvánvaló azonban, hogy egyes biztosítók a saját szemszögükből nézve másképp is láthatják ezeket a dolgokat, hiszen például az Allianz vezérigazgatója úgy látja, hogy miután a szolgáltatás iránti igény főként a rendszeres, hosszú távú módozatok iránt növekszik, így szerinte nem igazán várható feltűnően nagy kirobbanás az utolsó negyedév során.

Az Unionnál úgy gondolják, hogy akik az adóoptimalizálás lehetőgégével élni kívánnak, inkább a már meglévő ügyfélkörből kerülhetnek ki, a már élő nyugdíjbiztosítási szerződések mellé rendelhető eseti takarékoskodással.

A CIG Pannónia is azt vetíti előre, hogy nem valószínű egy év vége felé történő óriási szerződéskötési emelkedés, mert a mai rendelkezések mellett a 130 ezer forintos évi maximális adókedvezményt már azok is elérhetik, akiknek alacsonyabb a jövedelmük. Az Uniqa Biztosító azt mondja, hogy a nyugdíjbiztosítási szolgáltatás az elmúlt időszakot tekintve felül emelkedett a többi szolgáltatáson, de az idei és a következő évben nem saccolja többre az újonnan kötött szerződések arányát a többi szolgáltatáshoz viszonyítva, mint 20-30 százalék. A Magyar Posta kicsit kilógva a sorból olyan nyugdíjbiztosítást kínál, amely nem feltétlenül befektetéshez kötött, ez indokolhatja, hogy náluk a folyamatos díjjal fizetett életbiztosítások mintegy 45 százalékát teszi ki e konstrukció.

Az biztos, hogy egy jól megválasztott nyugdíjbiztosítás a legbiztonságosabb megoldás, ma már egy nem túl megerőltető összeggel is lehetséges jó feltételekkel szerződést kötni, így azt ajánljuk, hogy ha még nincs e szolgáltatás birtokában, akkor mindenképp térjen vissza oldalunkra rendszeres időközönként, hiszen nálunk a legfrissebb információkat kapja meg, ráadásul egyetlen gomb megnyomásával láthatóvá válik szinte minden biztosítói ajánlat, melyeket így rögtön össze lehet hasonlítani. Ez nagyban megkönnyíti az ön helyzetét, mert otthonából kényelmesen kiválaszthatja a legmegfelelőbb módozatot.