WC dugulásának elhárítása házilag


A WC a duguláselhárítás témában különleges helyet foglal el, mivel itt a dugulást az esetek túlnyomó többségében a csőbe került idegen tárgyak okozzák. Az emberek rengeteg olyan dolgot húznak le a WC-n, dobnak a kagylóba, amely azután a vezetékben megakad, torlaszt képez, és így akadályozza meg a szabad áramlást. Ilyenek lehetnek például a WC-papír tekercsek, a pelenkák, vagy éppen az olyan, napjainkban divatos alkoholos törlőkendők, amelyek a vízben nem oldódnak fel. Nagy mennyiségben ugyanakkor a hagyományos WC-papír is képes arra, hogy dugulást hozzon létre a WC-ben. Éppen ezért a legfontosabb tanács, amit ilyenkor – a jövőre nézve – adni lehet, hogy lehetőleg semmi oda nem illőt ne dobjunk bele és húzzunk le, mert könnyen lehet, hogy viszontlátjuk az egy duguláselhárító szakember kihívását követően, nem kis hercehurca után.


Mit lehet tenni, ha a baj mégis megtörtént? Nos, otthon szétszedni a csészét nem ajánlott, elsősorban azért, mert ezzel komoly károkat okozhatunk saját magunk számára. Jó eséllyel olyan helyen lép fel a dugulás, ahol egyébként sem tudjuk elérni, viszont könnyen eltörhet például a csésze, vagy sérülhet a padló burkolata a munka során. Nem is szólva arról, hogy egyrészt igen bonyolult műveletről van szó, másrészt meglehetősen piszkos munkáról. Ezért tehát ha már bontásra van szükség, mindenképpen szakember segítségével érdemes annak nekilátni.

A pumpa használatával próbálkozzunk elsőnek, amely jó eséllyel képes kimozdítani az idegen tárgyat és az akadályt, és ezzel újra átjárhatóvá tenni a vezetéket. Amennyiben ez nem vezet eredményre, próbálkozhatunk a jól bevált forró vízzel is, illetve különféle lefolyótisztító szerekkel. Ezek esetében mindig fontos, hogy egyszerre csak egyetlen fajtát alkalmazzunk, hiszen erős vegyszerekről van szó, amelyek előre nem látható kémiai reakcióba léphetnek egymással. Az utasításokat mindig precízen tartsuk be, sohase lélegezzük be a keletkező gázokat, hagyjuk, hogy az anyag a bőrünkre vagy szemünkre kerüljön – összességében, igyekezzünk a lefolyótisztító szerrel való mindenféle érintkezést elkerülni.

Ha mindezek a módszerek nem vezetnek eredményre, akkor lehet szükség a szakember tárcsázására, aki, ha valóban idegen tárgyról van szó, a különféle adapterekkel felszerelhető csőgörénnyel egyszerűen bedarálhatja azt, vagy a visszavezető spirál segítségével eltávolítja a csőből. Általában tehát maga a duguláselhárítás egyszerű, ám szinte minden esetben elkerülhető némi odafigyeléssel, ha nem dobunk olyan dolgokat a WC-be, amelyeknek ott semmi keresnivalójuk nincsen.